Vijf tips tegen onkruid in jouw brein

Heb jij ook met verwondering naar je tuin gekeken afgelopen maand? Met de afwisseling van de regen en de zon schoot het onkruid de lucht in. Je kon het bijna horen groeien. In no time werden de vaste planten en heesters overwoekerd en kon je weer een paar uur zwoegen om de tuin onkruidvrij te maken.

Wat maakt nu dat het onkruid zo goed als niets nodig heeft om welig te tieren en je tuin zoveel onderhoud nodig heeft? En waar doet mij dit aan denken? In deze blog ga ik in op de analogie tussen jouw tuin en de ‘tuin’ in je hoofd, de gewoontes en paden in je brein.

Onkruid in jouw brein

Als ik zie hoe het onkruid zijn weg vindt in mijn tuin, moet ik meteen denken aan mijn eigen brein. Ook daar zie ik dat het ‘onkruid’ heel gemakkelijk zijn weg vindt en de gewenste planten verdringt.

Hoe vaak merk je dat automatismen, conditionering en gedachten die je eigenlijk niet wilt, toch continu de kop opsteken in je brein? Dit kun je zien als jouw ‘onkruid’. Het vindt zijn weg automatisch en gemakkelijk. Je hoeft er niets voor te doen, het is er gewoon. Steeds weer steekt het de kop op, of je nu wilt of niet. Herken je dat? Bloedirritant nietwaar?

Als hetgeen dat op de volautomatische piloot naar boven komt en zich afspeelt in jouw brein nu precies is wat je wilt, dan zit je gebakken. Helaas constateren we vaak dat dit niet het geval is. Er popt continu ‘onkruid’ op dat steeds meer de gewenste plantjes verdringt als je er niets aan doet. Door deze oude patronen hun gang te laten gaan en er verder geen aandacht aan te schenken, winnen ze steeds meer terrein en blijft er steeds minder ruimte over voor de patronen die wél gewenst zijn. Net als in jouw tuin.

Ook hier zie je dat jouw planten de kans niet krijgen om volledig hun ruimte in te nemen en tot wasdom te komen, als je niets doet en het onkruid alle ruimte geeft. Dus ga je de tuin in om onkruid te wieden, waarna je vol tevredenheid kijkt naar het resultaat: een mooie tuin waarin de planten dankzij jouw koestering en aandacht, alle ruimte hebben om zich verder te ontwikkelen, te groeien en tot bloei te komen.

Jouw tuinplan

Waarschijnlijk heb je een aardig idee welke planten je in jouw tuin wilt. Misschien heb je zelfs een compleet plantenschema. Of heb je een tuinontwerp laten maken waarin een optimale combinatie is gemaakt; waarin is gekeken naar jouw wensen, de ligging van je tuin ende grondsoort. En als dat is aangelegd, zit je op een zwoele zomeravond heerlijk te genieten van jouw ideale tuin. Geen haar op je hoofd dat er aan denkt om er vervolgens niets meer aan te doen en je tuin te laten overwoekeren door onkruid dat niet in je oorspronkelijke plan hoort. Je gaat regelmatig aan de slag om jouw tuin bij te houden of je laat het door iemand anders doen. Misschien verschijnt er een keer uit het niets iets in je tuin dat je er mooi in vindt staan en dat laat je staan. Maar de rest wordt  rigoureus verwijderd. Jij bepaalt wat wel en niet in jouw tuin blijft staan. Toch?

"Weeds are apt to grow faster than good Herbs"

Veel mensen zullen dit in meer of mindere mate herkennen. Het bijzondere is echter dat er maar weinig mensen zijn die net zo rigoureus ‘tuinieren’ in hun eigen brein. Blijkbaar is het oké als daar het onkruid lekker zijn gang gaat en laat bepalen hoe het er in jouw brein uit komt te zien. Zonder dat jij daar iets over te zeggen hebt.

Toch bijzonder, of niet? Hoe zou het voor je zijn als je ook een tuinplan hebt voor je brein? Als jij bepaalt welke gewoontes, conditionering, patronen je wenselijk vindt en welke niet. Hoe zou het voelen als jij de regie neemt over jouw brein?

Gaat dat vanzelf? Nee, zeker niet. Net als bij jouw tuin, vraagt het werk en onderhoud. Maar is het dat niet waard als dan heerlijk kunt genieten met een wijntje op jouw terrasje?

Persoonlijke ontwikkeling en breinwerk

Laat ik de analogie nog wat verder doortrekken. Het laten maken van een tuinplan, uitzoeken van de juiste plantjes, ze bestellen en zorgen dat ze goed worden geplant, kost een aardige duit aan zowel geld, tijd en energie. En zoals we al eerder zagen: als je die investering hebt gedaan, zul je het daarna waarschijnlijk ook gaan bijhouden om te zorgen dat jouw tuin zich volgens plan ontwikkelt.

Ik ken best veel mensen die persoonlijke ontwikkeling hoog in het vaandel hebben staan. Als ik naar mezelf kijk, dan merk ik dat ik veel tijd, geld en energie kan steken in trainingen, cursussen en coaching trajecten. Vervolgens had ik daarna de kennis wel, maar daarna moest het dan ‘klaar’ zijn. Dat werkte zo natuurlijk niet. Dit is hetzelfde als veel investeren in een geweldig tuinplan en deze met zorg aanleggen en je vervolgens omdraaien en er niets meer aan doen.

Inmiddels weet ik dat echte verandering en ontwikkeling onderhoud nodig heeft. In je brein leg je een nieuwe ‘tuin’ aan in de vorm van nieuwe neuropaden. Net als nieuwe plantjes zijn die klein en teer en moeten ze eerst goed wortelen voordat ze kunnen groeien. In die tijd heeft onkruid (lees: oude, ongewenste patronen) vrij spel om alles weer te overwoekeren.

Dus is het belangrijk dat je continu alert blijft op deze oude patronen die de kop opsteken om vervolgens te zorgen dat je nieuwe plantjes de voeding en verzorging krijgen om te groeien terwijl je het oude onkruid verwijderd. En net als onkruid kunnen oude patronen ongelooflijk hardnekkig zijn. Zeker als deze al decennia in je systeem zitten.

Onkruid wieden in jouw brein: hoe doe je dat?

Hoe onderhoud je het tuintje in jouw brein? Hier volgt een aantal tips om met breinwerk aan de slag te gaan.

    1. Bepaal jouw breinplan.
      Weet wat je wilt. Van welke patronen zou je grag afscheid nemen en welke wil je ontwikkelen? Als je geen duidelijk plan hebt, is het lasitg te bepalen wat je laat staan en wat je weghaalt in je tuin. Dat werkt in je brein niet anders.
    2. Maak keuzes: waar wil je starten?
      Een grote tuin bijhouden is een heel karwei. Als je voor het eerst begint met een overwoekerde tuin dan weet je niet waar je moet beginnen. Kijk naar je tuinplan en start met één perkje, leg dat aan en onderhoud dat. Tot je klaar bent om het volgende perkje erbij te pakken.
    3. Gebruik tijd in je voordeel.
      Als je tuin is aangelegd en goed wordt bijgehouden, wordt het steeds minder werk. Planten groeien, bodembedekkers gaan het overnemen en geven onkruid steeds minder kans. Ook bij jouw breinplan werkt dit zo. Door bezig te blijven, versterk je de gewenste neuropaden.
    4. Herken wanneer je dieper moet graven.
      Soms stuit je op hardnekkig onkruid waarbij alleen schoffelen niet volstaat. Dan moet je dieper graven om het wortelstelsel bloot te leggen en het zoveel mogelijk met wortel en alles te verwijderen. Soms heb je hulp nodig van een expert. Dat is in je brein niet anders. Hardnekkige patronen vragen meer tijd, energie en hulp om te veranderen en om te buigen.
    5. Geniet van het resultaat!
      Sta regelmatig stil bij het resultaat dat je al hebt behaald! In de zomer kunnen we enorm genieten van onze tuin met een glaasje wijn op het terras. Toch staan we zelden stil bij het breinwerk dat we al hebben gedaan. Besteed hier zeker aandacht aan.

Geniet van jouw tuintje

Vooral het laatste punt vergeten we vaak. Meestal zijn we veel meer bezig met de stappen die we nog willen zetten: het werk dat nog gedaan moet worden. En veel minder met wat we al bereikt hebben. Sterker nog: af en toe vergeet je het zelfs! Zeker als je patronen zo hebt omgebogen dat je nieuwe patroon al helemaal eigen en gewoon is geworden, vergeet je wel eens hoe het vroeger was. Ik gebruik natuurlijk Sqribox om veranderingen te verankeren. Het leuke hiervan is dat je op een gegeven moment een hele stapel sqribls hebt liggen. Bij mij zitten ze in een map. En als ik daar doorheen kijk, zie ik af en toe thema’s waar ik aan gewerkt heb waarvan ik helemaal vergeten was dat ik daar ooit tegenaan liep.

Het werkt ontzettend motiverend om af en toe eens stil te staan bij het goede werk dat je al hebt gedaan en je te realiseren wat en waar het je al heeft gebracht. Daarnaast vindt jouw brein het vieren van succes ontzettend fijn. Hoe dat precies zit is stof voor een andere blog.

Ik hoop dat je  zin hebt gekregen om met jouw eigen tuintje in je brein aan de slag te gaan en dat je zo steeds meer daar de tuin creëert die jij voor ogen hebt. Heel veel plezier ermee en vergeet vooral niet te genieten van het resultaat. In gedachten proost ik op jouw breinwerk en geniet ik met je mee. Laat je me weten hoe het tuinieren in jouw brein jou vergaat?

Gerelateerde artikelen: