Mindset: droom jouw succes, denk je succesvol – deel 2

Vorige maand had ik beloofd in een aantal delen in te gaan op het daadwerkelijk waarmaken van je goede voornemens. Hoe staat het er bij jou voor? Blue Monday ligt inmiddels achter ons, van oudsher de meest deprimerende dag en een moment waarop wordt vastgesteld dat de meerderheid van de goede voornemens al gesneuveld zijn. Lukt het positief denken dan nog?

Daar heb jij natuurlijk nog geen last van, want je bent de afgelopen weken bewust bezig geweest met je positieve mindset. Nu is het de vraag hoe dit je gaat helpen in het realiseren van jouw doelen. Om dat te doen gaan we in deze blog iets dieper in op de wijze waarop jouw brein omgaat met verandering.

Denken is realiseren

Het klinkt misschien vreemd, maar wist je dat elke verandering zich eerst in je hoofd voltrekt voordat het werkelijkheid wordt?

Sterker nog: je brein ziet het verschil helemaal niet tussen iets dat jij je inbeeldt in je hoofd en iets dat werkelijk gebeurt!

Laat ik dat eens illustreren met een voorbeeld. Dit werkt misschien nog het beste als je je ogen dicht zou kunnen doen om het verhaal helemaal voor je te zien, maar ja, lezen met je ogen dicht wordt misschien toch wat moeilijk. Maar probeer het beeld dat hierna wordt geschetst zo levendig mogelijk voor je zien.

Wat gebeurt er als je denkt?

Stel je voor dat je in de zomer door de landerijen van Italië loopt. Het is een mooie zomerse dag: geen wolkje aan de lucht en de zon staat hoog aan de hemel. Je loopt op een landweg met weinig beschutting en voelt de zon branden op je hoofd. Krekels tjirpen in de berm en je hoort geroezemoes van stemmen.

Aan één kant van de weg zie je een boomgaard waar mensen druk bezig zijn. Zover je kunt kijken zie je citroenbomen staan, vol met heerlijke rijpe vruchten. De mensen zijn druk in de weer om de citroenen te plukken. Je kunt de frisse citroengeur ruiken en voelt dat je eigenlijk ontzettende dorst hebt. Er loopt een druppeltje zweet over je huid. Het vindt langzaam zijn weg van je hoofd naar je nek en verdwijnt in je shirt.

Eén van de mannen komt naar je toe, neemt een zakmes uit zijn zak en snijdt een citroen open. Je ziet het verse sap uit de citroen lopen terwijl hij je een partje van de citroen geeft. Het ruikt heerlijk en je bijt er dankbaar in. Je voelt het heerlijke sap in je keel lopen…

Merk je dat er wat gebeurt bij je? Let maar eens op je mond. Misschien heb je gemerkt dat je een aantal keren hebt moeten slikken, of voel je je wangen samentrekken. Waarschijnlijk ben je meer speeksel gaan aanmaken alsof je daadwerkelijk in die citroen hapt.

 

Citroen eten

Jouw lichaam krijgt dus van je brein het signaal door dat het dient in te spelen op het feit dat je een citroen aan het eten bent. Terwijl dit hele gebeuren zich alleen maar in je gedachten, in je hoofd heeft afgespeeld. Jouw brein ziet het verschil dus niet tussen wat zich in je hoofd afspeelt en wat er werkelijk gebeurt.

Jouw doel behaal je twee keer

Op het moment dat je iets wilt bereiken, dan doe je het in feite twee keer. De eerste keer in je brein en daarna in realiteit. Je hebt in de vorige paragraaf gezien dat jouw brein signalen afgeeft op basis van hetgeen zich in jouw hoofd afspeelt, zodat dit werkelijkheid wordt.

Je kunt je vast een situatie herinneren waarin je ergens bang voor was en merkte dat jouw lijf hier op reageerde door stresshormonen aan te maken. Je hartslag ging omhoog en je lichaam werd in staat van opperste paraatheid gebracht. In werkelijkheid was er niets aan de hand, de angst zat alleen in je hoofd.

"The only place where your dreams become impossible is in your own thinking"

Laat ik nog een voorbeeld geven. Theo mag voor het eerst het project waaraan hij heeft gewerkt, toelichten tijdens een informatiemeeting voor de medewerkers van andere afdelingen. Er wordt een man of 50 verwacht en terwijl hij staat te wachten tot hij aan de beurt is, schiet er van alles door zijn hoofd. ‘Dadelijk moet ik voor die kritische groep gaan staan met mijn verhaal. Wat als ik niet mijn verhaal niet goed overgebracht krijg? Misschien krijg ik wel allemaal vragen waarop ik geen antwoord weet? Wie ben ik nou, dat ik denk over dit onderwerp iets zinnigs te kunnen vertellen?’

Terwijl deze gedachten door zijn hoofd spelen, krijgt hij een droge mond, en merkt hij dat er een brok in zijn keel komt. Zijn handen gaan er zelfs van zweten. Hij heeft nog geen woord gezegd, er is nog niets gebeurd, maar op basis van de gedachten, geeft zijn brein signalen naar het lichaam om hierop te reageren.

Hele verhalen worden vaak afgedraaid in je hoofd, waarop jouw brein gaat reageren en aansturen. Wat als je dat weet om te draaien in jouw voordeel?

Mindset of mindfuck?

Zwanger

Als jouw brein zo reageert op de gedachte dat je in een citroen hapt of de gedachte aan iets dat zou kunnen gebeuren waarvoor je bang bent, werkt het dan ook de andere kant op?

Jazeker! Als jij je levensecht kunt voorstellen hoe het zal zijn als jij je doel gehaald hebt: waar je dan bent, wat je dan aan hebt, wat je voelt en ga zo maar door, dan reageert jouw brein ook hier op alsof het echt is. Dus alles in jouw systeem wordt voorbereid alsof jij je doel al hebt gerealiseerd.

Je kunt pas iets bereiken als je het kunt bedenken. En als die voorstelling haarscherp en duidelijk is, zonder enige ruis of twijfel, gaat jouw systeem zich hier helemaal op richten. Je krijgt ingevingen die je de juiste richting in bewegen. En komen dingen op je pad die je gaan helpen om ook in werkelijkheid jouw doel te bereiken. Het lijkt ineens alsof je geholpen wordt! Dat lijkt heel vreemd, maar toch heb je dit zeker al eerder meegemaakt.

Kun je je herinneren dat je ooit in het proces zat om een auto te kopen? Je had misschien een bepaald merk in gedachten en ineens zag je die auto overal rijden. Of je was zwanger en ineens leek het wel alsof iedereen om jou heen zwanger was. Natuurlijk rijden er dan niet ineens meer auto’s van dat merk en raken niet plotseling meer dames zwanger. Maar doordat je hier in je hoofd zo mee bezig bent, komt informatie die daarop aansluit door jouw regelcentrum en filtering heen en wordt het als ‘relevant’ betiteld.

Een vliegende start met deze 7 tips…

Hoe kun jij nu concreet zorgen dat jouw mindset je gaat helpen om jouw doelen te bereiken?

  1. Begin elke ochtend bewust met een positieve gedachte (weet je nog wel: wat er in de vorige blog stond? Lees hem anders nog even via deze link)
  2. Zorg dat je jouw droom of doel haarscherp voor je ziet en ga hier elke dag even naar toe. Sluit je ogen, haal dat beeld voor je geestesoog en maak het steeds concreter.
  3. Formuleer je doel zo concreet mogelijk en zorg dat je het ergens ophangt waar je het regelmatig ziet.
  4. Spreek jouw doel 2x per dag hardop uit: als je aan de dag begint en voordat je gaat slapen.
  5. Sta open voor signalen en boodschappen die op je pad komen of die je binnen krijgt.
  6. Sluit de dag positief af, bijvoorbeeld door stil te staan bij wat goed ging die dag of waar je dankbaar voor bent

Neem gerichte actie!

Van denken naar doen…

Die laatste stap is essentieel. Met mindset alleen kom je er niet. Je kunt nog zoveel languit op de bank liggen dromen van een heerlijke appeltaart, als je niet van die bank af komt, de ingrediënten bij elkaar zoekt en het recept gaat volgen, gaat er geen appeltaart komen!

Neem elke dag een actie die je dichter bij je doel te brengt. Maar in actie komen blijkt niet altijd even eenvoudig. Wat bepaalt nu ons gedrag en maakt dat we daadwerkelijk actie ondernemen? Nu we weten hoe de mindset werkt, is het hoog tijd om de gedragscomponent en het ‘doen’ verder te ontleden. Volgende maand gaan we hier verder op in. Stay tuned! Wil je zeker weten dat je de volgende blog niet gaat missen? Schrijf je dan in de Sqribox Scribble, dan ontvang je hem automatisch in je mailbox.

Gerelateerde artikelen: