Mindset, hoe start jij de dag? – deel 1

Jawel, het is weer januari. Het vorig jaar wordt uitgebreid geëvalueerd en nieuwe plannen enthousiast voorbereid. Bij uitstek het moment om je doelen eens tegen het licht te houden. Heb je jouw plan voor 2022 al klaar liggen? Hoe zorg jij ervoor dat dit het niveau van de gemiddelde ‘goede voornemens’ overstijgt?

Wanneer je iets wilt bereiken is alleen plannen maken niet voldoende. Je zult ook in actie moeten komen. En in actie komen zonder plan gaat ook niet werken, want dan gaan die acties alle kanten op. Er is dan geen duidelijke richting. Denken en doen dus. Doen en denken… Beide componenten heb je nodig. De komende maanden gaan we deze concepten verder ontleden. Te beginnen bij ons denken… onze mindset!

Mindset: je bent wat je denkt

Weet jij hoeveel gedachten er per dag door je heen gaan? Tientallen, honderd, duizend? Nou, laat ik je uit de droom helpen. Volgens de geleerden hebben we per dag zo’n 40 tot 60 duizend gedachten. Zestigduizend! Dat is ruim 60 gedachten per minuut, elke seconde één. Eigenlijk is het een wonder dat we niet volledig uitgeput ter aarde storten. Laat ik het iets nuanceren: uit breinscans gedaan door de Universiteit van California blijken het er gemiddeld 48,6 per minuut te zijn (Water, 2020).

Stel je eens voor dat je een training doet in een sportschool en je herhaalt een beweging continu, elke seconde weer, 16 uur lang. Dat houdt niemand vol. En toch doen we in ons hoofd niets anders. Van de meeste gedachten zijn we ons niet eens bewust.

Heb jij wel eens van die dagen dat het allemaal niet helemaal lekker loopt en dat je de positieve vibe maar niet te pakken krijgt? Grote kans dat de gedachten die door je heen spoken veelal negatief geladen zijn. En op de dagen dat alles er rooskleurig uit ziet en vanzelf lijkt te gaan, zul je zien dat je gedachten ook veel positiever zijn.

Hoe zit dat nu? Krijg je positieve gedachten omdat je je goed voelt? Of ga je je goed voelen door positieve gedachten? Dit lijkt een leuk kip en het ei vraagstuk. Maar inmiddels is al aangetoond hoe dit bij ons werkt: wij worden blij van positief denken en niet andersom. Je bent dus echt wat je denkt!

Hoeveel gedachten heb jij?

Waarom is onze mindset zo belangrijk?

Hoe weet je nou zeker dat het zo werkt? Laat ik een voorbeeld nemen. Stel, jouw wekker gaat in de ochtend, je wordt wakker en je hoort de regen tegen de ramen kletteren. Je zucht een keer diep en trekt de dekens over je oren. Bah, wat een rotweer. Niks aan. Gedachten van deze orde schieten door je hoofd.

De tweede keer dat de wekker gaat moet je toch echt opstaan, anders kom je te laat op een belangrijke afspraak. Met een zware zucht zwiep je je benen over de rand van het bed. De vloer is ook al koud. Gedachten als: “ik zou liever blijven liggen” of “Ik heb zo geen zin vandaag” schieten door je hoofd. Waarschijnlijk niet eens bewust.

Onderweg naar je afspraak is het druk. Het eerste stoplicht springt voor je neus op rood. “Zie je wel, het wordt weer zo’n dag. Alles zit tegen”. Het is nog geen 9 uur en de dag heeft al een label gekregen dat er niets meer van te maken is.

Herken je dat? Deze processen gebeuren veelal onbewust, maar de bril die je hebt opgezet laat je vooral kritisch de wereld in te kijken en de dingen opmerken die niet helemaal lopen zoals jij graag zou willen. Aan het eind van zo’n dag rol je doodmoe je bed weer in, blij dat de dag voorbij is en in de hoop dat de volgende beter wordt.

Dit wordt een moooooie dag!

In het voorbeeld van de vorige paragraaf heb je zelf gekozen hoe je die dag de wereld in kijkt. Je had ook anders kunnen denken. “Goh, het regent flink. Brrr, daar moet ik zo doorheen. Maar de tuin kan het goed gebruiken. Het heeft ook wel iets gezelligs, dat tikken tegen de raam. En gelukkig zit ik zo meteen droog en warm in de auto”.

Energiek gooi je je benen over de rand van het bed en de koude vloer helpt je om lekker helemaal wakker te worden. “Yes, dit wordt een moooie dag. Leuk, die afspraak zo meteen. Ik ben benieuwd wat er uit gaat komen”.

En als het stoplicht voor je neus op rood springt gebruik je de extra tijd om je gedachten nog even te ordenen en je mentaal voor te bereiden op je afspraak. Met een glimlach op je gezicht.

De dag start precies  hetzelfde. Het regent nog steeds, de vloer is nog steeds koud, het verkeer is druk en het stoplicht schiet ook nu voor je neus op rood. Maar hoe je er mee omgaat en het label dat je op de dag plakt is een hele andere.

"Nothing is either good or bad, but thinking makes it so"

Dat heeft niets te maken met de externe omstandigheden, maar alles met jouw denken. Hoe besluit jij de dag te starten? Vaak merk je dat je gedachten voortborduren op elkaar. Met 40 tot 60 duizend gedachten op een dag, komt het grootste deel onbewust voorbij. Maar waar laat jij ze op voortborduren? Zorg jij ervoor dat je de dag al positief start zodat de kans op nog meer positieve gedachten gedurende de dag groter wordt?

Welke mindset kies jij?

Als je terugkijkt naar de vorige voorbeelden, dan heeft het er alle schijn van dat je dus zelf jouw mindset kunt kiezen. Je kunt niet al je gedachten kiezen en sturen op een dag. Daarvoor zijn het er veel te veel. Maar je kunt wel in grote lijnen bepalen hoe ze eruit gaan zien. Dat kun jij sturen.

Ik kan me goed herinneren dat mijn zoon regelmatig in een baalstemming uit school kwam. Naar zijn zeggen had hij dan een enorme rotdag waarin natuurlijk ‘alles’ mis ging. Als ik dan vroeg hoe dat kwam, dan bleek meestal dat één incident in zijn gedachten was blijven hangen. Iemand die vervelend gedaan had in de pauze, een toets die tegengevallen was. Een weinig inspirerende, saaie les. Als ik dan vroeg wat wel leuk was geweest, dan moest hij daar heel lang over nadenken en kostte het hem de grootste moeite om iets te bedenken. Het was immers een rotdag. Maar toch kwam er dan uit dat de gymles wel lekker was gegaan. Of hij had zijn huiswerk eigenlijk al af en hoefde thuis niets meer te doen. En als we dan aan het avondeten samen een leuk gesprek hadden of hij moest lachen om een leuk YouTube filmpje dacht ik: volgens mij valt die rotdag best wel mee.

En toch vond hij het heel lastig om uit die stemming te komen. Ergens had hij besloten dat het een rotdag was en de positieve dingen werden niet eens opgemerkt. Herkenbaar? Voor mij wel. Ik kan me goed herinneren dat het zo bij mij ook vaak werkte. Maar door de dag bewust anders te starten en af te sluiten, kun je jezelf trainen om juist de positieve mindset de upperhand te geven.

Wie goed doet, goed ontmoet

Smile!

Die uitspraak ken je vast wel. Deze kun je doortrekken naar je gedachten en de mindset waarmee je de dag tegemoet treedt. Laat ik weer een voorbeeld geven uit mijn praktijk. Zoonlief had niet zo’n lekkere dag en hij was het er niet mee eens dat we dat konden veranderen.

We hebben hierop samen een weddenschap gedaan. Hij ging mee boodschappen doen (één van de zeldzame keren dat hij mee de stad in ging). Ik had met hem de weddenschap dat de meerderheid van de mensen die we tegen zouden komen, vriendelijk zou zijn en ons toe zou lachen. Iedereen die we tegenkwamen knikte ik vriendelijk toe met een stralende glimlach en wenste ik vrolijk goedemorgen. Een groot deel van de mensen beantwoorden dit met een vriendelijke glimlach terug. Ook als ze die nog niet op hun mond hadden staan toen ze aan kwamen lopen.

Mijn zoon vond het maar niets. Je gaat toch niet zomaar vriendelijk zijn naar al die vreemde mensen! Toch moest hij erkennen dat het wel werkte, ook al schaamde hij zich voor mij. Tja, dat nam ik graag voor lief. Welke puberzoon schaamt zich niet af en toe voor zijn moeder.

In de vorige blog hebben we het gehad over spiegelneuronen. Die zagen wij tijdens onze weddenschap druk aan het werk. Hoe meer mensen ik toelachte, hoe meer vriendelijkheid we terug kregen. En daarvan gingen wij ons weer steeds vrolijker voelen, waardoor het steeds gemakkelijker werd om met een glimlach door de stad te lopen. Zelfs mijn recalcitrante zoon moest er tegen wil en dank om lachen.

Van denken naar doen

Leuk dat je nu weet hoe dat werkt met die positieve mindset. Maar hoe gaat dit je helpen om concreet resultaten te behalen? En dan bedoelen we niet een glimlach van de mensen die je tegenkomt in de stad. Werkt het daar hetzelfde? Absoluut! En hoe dat precies in elkaar zit daar lees je volgende maand meer over in het volgende deel.

Wil je nu meteen al met jouw mindset aan de slag? Download hier dan meteen het Sqribox werkblad en ga aan de slag met jouw positieve gedachte die je graag wat meer aandacht zou willen geven. Een goede start is immers het halve werk…

Verwijzingen

Water, S. v. (2020, 02 20). Waar komt de stem in ons hoofd vandaan en heeft iedereen die? Opgehaald van quest.nl: https://hmnc.nl/3eQ1SrT

Gerelateerde artikelen: