Het westerse Nieuwjaar ligt alweer achter ons, gekenmerkt door een overdaad aan vuurwerk en goede voornemens. Toch is het nieuwe jaar nog maar net begonnen voor wie het Chinese Nieuwjaar viert. Op 29 januari luidden we het Jaar van de Houten Slang in. Dit bijzondere jaar, vol van tradities en verhalen, biedt een unieke kans om stil te staan bij bijgeloof, onze eigen overtuigingen en patronen.
Tradities: bijgeloof of culturele rijkdom?

Chinees Nieuwjaar barst van de gebruiken en rituelen. Een aantal hiervan kun je teruglezen in de blog ‘Chinees nieuwjaar: tradities en patronen’. Toch zijn er ook gebruiken die neigen naar bijgeloof. Zo wordt er met nieuwjaar bijvoorbeeld geen afval weggeveegd of weggegooid, omdat je anders per ongeluk je goede geluk voor het nieuwe jaar weg zou vegen. Ook wordt er die dag niet gedoucht, want wie wil nu zijn nieuwe geluk door het doucheputje laten verdwijnen?. Onder deze tradities liggen prachtige verhalen verscholen, zoals de legende van Nian. Wil je hier meer over weten? Neem dan vooral nog eens een kijkje in de eerdergenoemde blog! Deze tradities lijken misschien vreemd, maar hoe anders zijn ze echt dan onze eigen gebruiken?
Eigenlijk verschilt het niet veel van hoe wij hier in Nederland onze tradities beleven. Neem bijvoorbeeld Sinterklaas: schoenen worden gezet met tekeningen voor de goedheiligman, een wortel en water voor zijn paard erbij. Kinderen worden via verhalen thuis, liedjes en het Sinterklaasjournaal op tv helemaal meegenomen in de magie van deze tijd. De verhalen en belevenissen krijgen elk jaar een nieuwe draai, en in november doen velen hun uiterste best om vooral in het goede boek te komen – want dat betekent pakjes op 5 december!
In een groot deel van de wereld draait het rond Kerst om soortgelijke rituelen. Denk aan melk en koekjes die voor de Kerstman worden klaargezet, uitbundig versierde huizen en prachtig opgetuigde kerstbomen. Ook op tv en Netflix kun je er niet omheen: kerstfilms vol verhalen over naastenliefde en romantiek vliegen je om de oren. En natuurlijk mogen de cadeautjes onder de kerstboom ook hier niet ontbreken. Cultuur en bijgeloof zijn vaak twee kanten van dezelfde medaille.
De oorsprong van de Chinese astrologie
Waar komt de Chinese astrologie eigenlijk vandaan? Is het simpelweg een kwestie van bijgeloof? Van oudsher is deze astrologie diep verbonden met de taoïstische en boeddhistische filosofieën. Daarbij bestaan er verschillende varianten, waarvan de Ba Zi, ofwel de ‘Vier Pilaren van het Lot’, bij ons het meest bekend is (Wikipedia, 2023). Hierbij wordt gekeken naar de volgende aspecten:
- De 12 dierentekens (rat, os, tijger, konijn, draak, slang, paard, geit, aap, haan, hond, varken) (Bezoek China, sd);
- De vijf Chinese elementen (vuur, water, hout, metaal en aarde) (Storm, 2000);
- Yin en yang;
- De Chinese kalender.
Het voert te ver om al deze elementen hier uitgebreid te behandelen, maar het is de combinatie van de dierentekens met de elementen die ervoor zorgt dat we nu in het jaar van de houten slang leven. Laten we daar wat verder op inzoomen.
Het unieke karakter van de houten slang
Aan elk dierenteken in de Chinese astrologie worden eigenschappen toegeschreven, net zoals in onze Westerse astrologie. Opvallend genoeg hebben zowel de Westerse als de Chinese astrologie twaalf tekens in hun dierenriem. Wat ik altijd bijzonder heb gevonden, is dat wij deze ‘dierenriem’ noemen, terwijl lang niet al onze sterrenbeelden dieren zijn. In China is dat wel het geval.
De oorsprong van de Chinese dierenriem gaat terug tot de Qin-dynastie, meer dan 2000 jaar geleden (Bezoek China, sd). Volgens een legende riep de Jade-keizer alle dieren naar zijn paleis voor een race. De volgorde waarin ze aankwamen, bepaalde hun plaats in de dierenriem. De slang eindigde hierbij op de zesde plek.
De slang wordt vaak gezien als mysterieus en subtiel en brengt een elegante, verfijnde invloed met zich mee. Het dier wordt geassocieerd met wijsheid, kennis, intelligentie, intuïtie en creativiteit (Worldsupporter, sd). Het jaar van de slang wordt dan ook vaak in verband gebracht met momenten van zelfreflectie, groei en belangrijke veranderingen (Buisman, 2024).
Dit jaar is het specifiek het jaar van de houten slang, een combinatie die slechts eens in de 60 jaar voorkomt. Deze samenstelling staat symbool voor wijsheid, intuïtie en vernieuwing (Mendoza, 2025). Een jaar waarin de introspectie en transformerende kracht van de slang samengaat met de balans en expansiedrift die het element hout met zich meebrengt.

Benieuwd naar de eigenschappen van de andere dieren en elementen? Lees dan het uitgebreide artikel hierover op de website van Kennisdomein.
Een tijd van reflectie en creatie?
Bijgeloof of niet, het is interessant om in deze winterse tijd – waarin introspectie vaak al wat meer centraal staat – stil te staan bij wat dit jaar zou kunnen betekenen. Niet alleen voor reflectie, creativiteit en intuïtie (de innerlijke processen), maar ook voor het daadwerkelijk tot uiting brengen van de ideeën en veranderingen die hieruit voortkomen.
"When a snake misses its stroke, it never says anything or give any sign of what it means to do next"
Rudyard Kipling (The Jungle Book)
Als coach, therapeut of trainer is het Jaar van de Slang een perfecte gelegenheid om jouw klanten te begeleiden bij introspectie en transformatie. Groei en verandering beginnen vaak met een moment van zelfreflectie. Dit is precies waar jij een belangrijke rol speelt: als gids in hun proces.
Gebruik deze tijd om je praktijk of methodes te vernieuwen. Welke nieuwe ideeën of technieken kun je dit jaar introduceren? Misschien is dit het moment om jouw aanpak te verrijken met technieken zoals neurologische verankering of nieuwe sjablonen en tools, zoals de Sqribox-methodiek. Zo help je jouw klanten niet alleen patronen te doorbreken, maar ook duurzame veranderingen te realiseren. Wat ga jij in beweging zetten dit jaar?
Bijgeloof of Kans?
Misschien ben je sceptisch over astrologie of noem je het bijgeloof. Toch biedt het Jaar van de Houten Slang genoeg handvatten om als inspiratie te dienen. Dit is een jaar om niet alleen naar binnen te kijken, maar om wat je daar vindt ook om te zetten in actie. Het gaat om balans: reflectie en intuïtie enerzijds, en vernieuwing en expansie anderzijds.
Zelf ben ik niet geboren in het jaar van de slang, maar de eigenschappen die we volgens de Chinese astrologie mogen koppelen aan dit jaar, spreken mij wel aan. Bijgeloof of niet. Ik ga toch eens bij mezelf te rade wat dit voor mij betekent. Uiteraard komt er dit eerste kwartaal van het jaar weer een set nieuwe sjablonen in de bibliotheek te staan, waar de slang deel van uitmaakt. Mooi moment om na zelfreflectie meteen mijn intentie voor dit jaar te verankeren met een sqribl.
Wat betekent dit jaar voor jouw praktijk? Welke nieuwe wegen ga jij inslaan? Bijgeloof of niet, het Jaar van de Houten Slang biedt een kans om stil te staan bij wat echt belangrijk is en jouw praktijk te laten groeien.
Verwijzingen
Bezoek China. (sd). De Chinese Dierenriem. Opgehaald van BezoekChina.nl: https://hmnc.nl/4j0rkei
Buisman, S. (2024, december 31). Chinees Nieuwjaar 2025: alles wat je wilt weten over de feestdag. Opgehaald van HarpersBazaar.com: https://hmnc.nl/4gFTRUG
Mendoza, C. (2025, januari 1). Chinese new year 2025: Here’s what to expect in the year of the Wood Snake. Opgehaald van ArchitecturalDigest.in: https://hmnc.nl/4j3EEyl
Storm, R. (2000). Encyclopedie van de oosterse mythologie. Lisse: Zuid Boekproducties.
Wikipedia. (2023, november 6). Chinese astrologie. Opgehaald van Wikepedia.org: https://hmnc.nl/4a4SjBi
Wikipedia. (2023, augustus 24). Wu Xing. Opgehaald van Wikipedia.org: https://hmnc.nl/4gJd8F4
Worldsupporter. (sd). Chinees nieuw jaar en het jaar van de Houten Slang 2025. Opgehaald van Worldsupporter.org: https://hmnc.nl/3BVjNg0