De barbecue is bij mij al schoongemaakt én zelfs twee keer gebruikt. Het weer schommelt tussen zomerse dagen en een terugval naar de winter. De lente staat onmiskenbaar voor de deur. Ik merk het aan mijn energie, krijg zin in andere activiteiten en vervang de erwtensoep weer door groentesoepen en de stamppot door barbecuegerechten en salades. Maar hoe zit dat eigenlijk met die lentekriebels?
De eerste signalen van de lente
Midden in de winter krijg ik vaak al de eerste lente-vibes. Als kind had ik dat al. Terwijl anderen zich nog volledig in de winter waanden, voelde ik dat de lente eraan kwam. Kort daarna kreeg ik zelfs een hint van zomer. Dan wist ik: de winter heeft nog een staartje, maar daarna komt de warmte.
Jarenlang kon ik er geen vinger op leggen waar dat gevoel vandaan kwam. Lang dacht ik dat het een soort kinderlijke intuïtie was. Tot ik ontdekte dat vogelgezang voor mij de doorslag gaf. Vaak is het een roodborstje of winterkoninkje dat me de eerste lente-vibes bezorgt. En zodra ik een merel hoor zingen, voelt het alsof de zomer in aantocht is, ook al is de zomer dan nog lang niet in zicht.
Iedereen ervaart dit anders. Mijn dochter kreeg afgelopen februari een opgetogen telefoontje van een vriendin: “Ik ruik het voorjaar!” En dat terwijl we officieel nog midden in de winter zaten.
De afgelopen maanden hoor ik in mijn omgeving steeds vaker: ‘Wanneer wordt het weer voorjaar? Ik ben de donkere winter zat.’ Zelf heb ik er minder moeite mee.
Nu ik dit schrijf, hoor ik het overal om me heen: “Wanneer wordt het weer voorjaar? Ik ben die donkere winter helemaal zat.” Zelf heb ik er minder moeite mee. Ik hou van de afwisseling van de seizoenen. Maar eerlijk is eerlijk, ook ik word vrolijk van een voorjaarszonnetje, lammetjes in de wei, ontluikend groen en schattige eendenkuikens. Om over de voorjaarsbloemen nog maar te zwijgen. En als het dagen grijs, nat en koud is geweest, snak ik ook naar een zonnestraal.

Snakken naar het voorjaar
Gelukkig heb ik zelf niet zo’n last van seizoensdepressie. Toch is het niet voor iedereen zo makkelijk. Een vriendin vertelde me ooit dat haar vader steevast somber werd als de herfst zijn intrede deed. De muziek die dan door het huis klonk, was letterlijk in mineur en zijn stemming drukte op het hele gezin. Seizoensgebonden stemmingen zijn dus heel reëel.
Maar bestaat de winterblues echt?
Volgens wetenschappelijk onderzoek wel. Seizoensdepressie is een erkend fenomeen, en niet alleen in de winter, maar ook in de zomer (Rohan, 2020). Bij winterdepressies ligt de oorzaak grotendeels in een tekort aan daglicht. Dit beïnvloedt de aanmaak van melatonine en serotonine, wat weer effect heeft op ons humeur en energieniveau.
Gelukkig worden de dagen nu weer langer. En hoe toepasselijk: op 20 maart vieren we Ostara, het lentefeest. Dit is de lente-equinox, het moment waarop dag en nacht even lang zijn. De zon staat dan loodrecht boven de evenaar (KNMI, sd). De meteorologische lente is op 1 maart al begonnen, maar op de equinox begint de astronomische lente officieel. Een toepasselijk moment om deze blog online te zetten.
De symboliek van de lente
De lente is het seizoen van nieuw leven, groei en vernieuwing. Vroeger waren mensen veel afhankelijker van de seizoenen. Het weer bepaalde wat er moest gebeuren. Nu leven de meesten van ons grotendeels binnenshuis en zijn we minder bewust van de natuurlijke cyclus.
Ik merk het zelf ook. Of het nu regent, sneeuwt of de zon schijnt—vanuit een kantoor lijkt het een film die zich buiten afspeelt. Gelukkig zorgt mijn hond ervoor dat ik dagelijks meerdere keren naar buiten ga en de elementen écht ervaar. Anders zouden er zomaar dagen tussen zitten dat het aan me voorbij gaat. En dat terwijl de seizoenen ook een hele duidelijke symbolische boodschap hebben.
Overigens kunnen we heel wat ‘weetjes’ vinden over de lente. Zo had ik zelf bijvoorbeeld nog nooit van de godin Ostara gehoord, waar het feest van de lente-equinox naar is genoemd. Wil je haar verhaal lezen over de oorsprong van ons Pasen? Dan kun je daar hier naar doorklikken. Wist je trouwens dat ons woord ‘lente’ eigenlijk nog het dichtst licht bij de oorsprong van het Engelse woord ‘spring’? In het oud-Engels stond ‘lent’ voor de dagen, leidend naar Pasen (O’Connor, 2016).
Maar wat nog veel interessanter is, is wat de seizoenen ons te vertellen hebben. Vroeger nam ik bewust de tijd om stil te staan bij de wisseling van de seizoenen. Elk seizoen stelde ik mezelf de vraag: welk thema staat voor mij centraal? In plaats van tegen een natuurlijk ritme in te gaan, probeerde ik juist mee te bewegen. Een ritueel dat ik deels heb losgelaten, maar dat ik weer wil oppakken.
Want als er één seizoen is dat symbool staat voor een frisse start, dan is het wel de lente.
Lente: het seizoen van groei en vernieuwing
Lente staat voor een nieuw begin en transformatie. Onze lente start bij de lente-equinox, het moment dat de dag en de nacht even lang zijn. De dagen worden langer, de zon schijnt vaker. Kortom: meer daglicht! Goed nieuws voor de mensen die last hebben van winterdepressies. Die verdwijnen gedurende dit seizoen als sneeuw voor de zon. En de daadwerkelijke sneeuw? Die verdwijnt ook nu het weer warmer wordt. We zien dat dit een positief effect heeft om de mentale gezondheid van velen (Meulenberg, 2023).
"Uit de dromen van de lente wordt in de herfst jam gemaakt"
Peter Bamm
Ook de natuur komt tot leven: alles symboliseert vernieuwing. Wie wordt er niet vrolijk van de bloesems, knopjes doe door het aardoppervlak breken, nieuw leven in de wei, moeder eend met waggelende kuikens in haar kielzog. Het voorjaar is het seizoen van nieuwe initiatieven, beloftes, optimisme, kortom een frisse start. Dit is hét moment om uit je eigen figuurlijke winterslaap te komen.
Wat brengt dit voorjaar jou?
Deze natuurlijke beweging kun je zelf ook volgen. Wat dient zich bij jou aan om naar buiten te komen? Wat mag jij in de wereld gaan zetten? Kortom, welke beweging mag jij dit voorjaar gaan maken? De lente nodigt uit om naar buiten te gaan, te bewegen en nieuwe initiatieven te starten. Misschien voel je het al: die drang om dingen op te ruimen, frisse plannen te maken en met hernieuwde energie aan de slag te gaan.

- Ga naar buiten.
Geniet van de zon en de gratis aanmaak van vitamine D. - Kom in beweging.
De natuur ontwaakt en jij kunt meebewegen. Een wandeling in het park of een eerste fietstocht doet wonderen. - Zaai of plant iets.
Zie het niet alleen als een tuinklus, maar ook als een symbolische daad: laat jouw initiatieven mee groeien met je zaailingen. - Doe een voorjaarsschoonmaak.
Ruim op en creëer ruimte voor iets nieuws, zowel in huis als in je hoofd. Ook in je werk of onderneming kan een frisse wind soms wonderen doen. - Probeer iets nieuws.
Of het nu een project, een idee of een nieuwe gewoonte is—dit is hét moment om ermee te starten.
Jaren geleden, voordat Sqribox bestond, keek ik elk seizoen naar een passend thema voor mijn persoonlijke en zakelijke groei. Een ritueel dat is verwaterd, maar die ik nieuw leven ga inblazen. Dit voorjaar wordt de start van een hernieuwd initiatief: de seizoen workshops krijgen een frisse update.
Elke drie maanden neem ik bewust de tijd om te onderzoeken: wat mag er in dit seizoen meer aan het licht komen? Dit kan iets concreets zijn, maar ook een intentie of een innerlijk proces. Ik kijk ernaar uit om deze traditie weer op te pakken en te ontdekken wat de seizoenen ons te vertellen hebben. Doe je mee? Hoe sta jij stil bij de wisseling van de seizoenen?
Verwijzingen
KNMI. (sd). Lente. Opgehaald van KNMI.nl: https://hmnc.nl/431RIPb
Meulenberg, R. (2023, april 14). De invloed van de lente op je geestelijke gezondheid. Opgehaald van Ruudmeulenberg.nl: https://hmnc.nl/4jWGsdb
O’Connor, S. (2016, april 2). The meaning of Spring. Opgehaald van 1800flowers.com: https://hmnc.nl/4hGeGjy
Rohan, K. (2020, januari 29). How to know if you have seasonal affective disorder. (APA, Interviewer): https://hmnc.nl/4bM5GqJ
Ook interessant om te lezen: