Start van 2021 in lockdown. En je strategisch plan dan?

Traditioneel staan de laatste maanden van het jaar voor ondernemers en bedrijven meestal in het teken van het finaliseren van het strategische plan voor het komende jaar. Nu start het komende nieuwe jaar heel anders dan we gewend zijn: namelijk in lockdown. Wat betekent dit voor jouw strategisch plan?

Heb je er dit jaar wel een gemaakt met al die onzekerheid? Of wacht je nog even af wat deze bijzondere situatie nog gaat brengen? Heeft het wel zin om nu plannen te maken? Allemaal vragen die bij velen door het hoofd zullen schieten in deze tijd.

Waarom maken we eigenlijk plannen?

Laten we even een stap terug zetten voordat we ingaan op al deze vragen. Waarom maken we eigenlijk elk jaar die plannen? Een jaarplan geeft natuurlijk richting aan de acties die je gaat en laat nemen in je bedrijf of voor jezelf. Misschien ben je wel bekend met de uitdrukking: ‘als je niet weet waar je naartoe, dan is elk pad dat je neem goed’. Met het maken van een plan, het stellen van doelen voor het komende jaar, geef je duidelijk aan waar je naar toe wilt en dan wordt het ook meteen duidelijk dat een aantal paden handiger zijn om te bewandelen dan andere paden.

Als je naar Amerika wilt, kun je prima vanuit Europa naar het Oosten reizen, maar waarschijnlijk zul je sneller kiezen voor een vlucht naar het Westen. Anders neem je wel een enorme omweg. Ook is meteen duidelijk dat je er te voet wel heel lang over gaat doen, dus je gaat een andere manier van transport kiezen. Je zult hoe dan ook ergens een oceaan over moeten steken bijvoorbeeld. Daarmee valt een aantal opties af en is een stuk waarschijnlijker dat je kiest voor een al dan niet rechtstreeks vlucht aangezien een bootreis bijvoorbeeld een stuk langer duurt en in elk geval minder efficiënt toewerkt naar je uiteindelijke reisdoel.

"The tragedy of life doesn't lie in not reaching your goal.
The tragedy lies in having no goal to reach"

Dat begrijpen we allemaal. En er zullen weinig ondernemers zijn die helemaal geen plannen hebben of maken. Echter, de minderheid blijkt ze ook concreet uit te werken en op papier te zetten. Vaak blijft het bij vage ideeën die in een richting wijzen. Laten we eerst eens verder inzoomen op de wijze waarop ons brein werkt als we iets voor elkaar willen krijgen.

Dromen en doen

ls het gaat om het neerzetten van een prestatie, of dat nu het realiseren van een droom of doel is, of het daadwerkelijk realiseren van een verandering, hoor je vaak twee geluiden die elkaar lijken tegen te spreken.

Vanuit de spirituele hoek wordt vaak gesproken over bijvoorbeeld de wet van de aantrekkingskracht (Hicks, 2007). De kern van deze stroming is dat een krachtige, bewuste intentie van jezelf maakt dat het universum, of welke naam jij er ook wilt geven, zorgt dat hetgeen je nodig hebt om dat te bereiken, op je pad komt.

Kijk je meer vanuit de economie en rationele theorieën, dan komt terug dat je niets bereikt wanneer je niet actie komt. Doelgericht handelen staat centraal.

Hoe zit dat nu? Kun je nu het beste op de bank gaan zitten dromen en bewuste intenties formuleren, of ben je beter af als je doelgericht aan de slag gaat? Dit lijken volledig tegenstrijdige stromingen. Het antwoord ligt in een combinatie van deze twee ogenschijnlijk tegenstrijdige stromingen. Dromen én doen dus. Als je fervent aanhanger van één van bovengenoemde denkrichtingen bent, dan kan ik me voorstellen dat nu je haren overeind staan of dat je in opperste verwarring ben geraakt. Laten we daarom eens kijken hoe je brein functioneert.

Elke verandering doe je 2 keer

Ons brein maakt geen onderscheid of we een verandering daadwerkelijk realiseren of dat we deze in ons brein oproepen. Als je jouw gewenste resultaat dus heel sterk voor ogen kunt halen, met de daar bij horen de emotie, dan is dat voor ons brein net zo echt als wanneer je het in werkelijkheid doet.

In de topsport zie dat je dat hier regelmatig gebruik van wordt gemaakt. Topsporters hebben vaak haarscherp voor ogen wat ze willen bereiken: de snelste tijd neerzetten, als eerste over de finish komen, olympisch goud in handen krijgen. Onder andere door visualisatie wordt dit eindresultaat voor ogen gehaald met alle positieve emoties die daarbij komen. Voor jouw brein heb je die overwinning dus allang gehaald!

Dit lijkt misschien allemaal heel onwerkelijk, maar stel je het volgende maar eens voor: jij hebt een geweldig idee voor een nieuw recept voor een unieke taart. Je ziet helemaal voor je hoe deze eruit komt te zien. Je ruikt al hoe het zal zijn als je die uit de oven haalt, je proeft al hoe de smaak gaat zijn, je voelt de textuur al in je mond. Je visualisatie van die taart is zo levendig en concreet en je merkt dat je brein het echt als ‘waar’ aanneemt, want telkens als je je dit voor je geestesoog voorstelt, loopt het water spontaan in je mond! Een mooier voorbeeld kun je bijna niet hebben dat je brein geen verschil maakt tussen werkelijkheid en gedachte. Sterker nog, terwijl ik dit voorbeeld aan het typen ben, merk ik dat mijn mond al meer speeksel aanmaakt. Hoe reëel wil je het hebben!

Hierdoor wordt het materialiseren ervan een stuk gemakkelijker. Dus verandering gebeurt echt 2 keer: één keer in je brein en één keer in de realiteit. Als je dan even teruggaat naar de twee denkwijzen die eerder zijn genoemd, dan zie je dat die dus beide een rol spelen bij het realiseren van een verandering.

Van dromen naar plannen maken

Dromen helpt je om steeds weer het beeld van jouw gewenste situatie voor het geestesoog te krijgen en daarmee in je brein al aan de slag te gaan met je verandering. Hoe scherper je dat beeld hebt, met alle zintuiglijke ervaringen erbij (wat je ziet, hoort, voelt, ruikt, proeft), hoe meer jouw brein gewired wordt om die verandering ook in werkelijkheid te realiseren. Dus hoe concreter jouw plannen voor het komende jaar zijn, hoe beter je brein wordt voorbereid hierop. Zorgen dat die informatie op verschillende manieren binnenkomt, helpt om die verbindingen nog verder te versterken. Door ze uit te schrijven, blijft de informatie niet beperkt tot ideeën, maar krijg je deze via woorden, schrift, het zien van je plan op papier, via veel meer kanalen en concreter binnen. Dat voelt ook veel meer als een contract, een verbintenis, een commitment die je met jezelf aangaat.

Dus dromen, bewuste intenties, zijn super belangrijk als je ergens naar toe wilt werken. Hoe concreter die zijn, hoe beter je brein is ingericht om het ook in de realiteit gerealiseerd krijgt. De banen zijn stevig aangelegd en je krijgt hiermee ook een focus die je helpt herkennen wanneer zaken op je pad komen die je helpen. Sterker nog, je zult inderdaad merken dat steeds meer op je pad komt, of dat nu mensen, ideeën of hulpmiddelen zijn, die je helpen jouw plan echt te realiseren.

Kom van je gat!

En hoe zit dat dan met die andere denkwijze? Die stelt dat je vooral in actie moet komen om iets te realiseren? Als het toch ‘vanzelf’ gaat, kun je dan niet net zo goed op de bank blijven liggen en wegdromen?

Tja, zo werkt het in onze wereld natuurlijk ook niet. Je kunt uren, dagen op de bank liggen dromen van deze taart, daarmee gaat hij nog geen werkelijkheid worden. Je zult toch echt van de bank af moeten, inkopen gaan doen zodat je de juiste ingrediënten in huis hebt, zorgen dat je alle stappen doorloopt die toewerken naar dat beeld dat je hebt bedacht. Zonder actie van jouw kant gebeurt er niets.

Een topsporter kan in het brein nog zo vaak als eerste over de eindstreep komen, als hij niet traint en in beweging komt, blijft het bij een droom.

Dus voor de vertaalslag van het beeld in je brein naar een fysiek resultaat, is het nodig dat je in actie komt en dat de actie die je onderneemt gericht is op het verwezenlijken van de verandering. Iedereen snapt dat van de bank af komen en een breiwerk oppakken, er niet voor gaat zorgen dat die taart er komt. En toch zien we nog heel veel dat bijvoorbeeld in organisaties acties worden ondernomen die niet bijdragen aan het doel of plan. Dat kan niet anders als het plan niet helder is natuurlijk. Een andere reden om het concreet te verwoorden en communiceren. Als de kaders en richting duidelijk zijn, dan kan iedereen er ook voor zorgen dat de acties hier aan bijdragen.

Essentieel is in elk geval dat überhaupt actie wordt ondernomen!

Op naar jouw doel voor 2021!

Hiermee zie je dat de beide denkwijzen die zo ver uit elkaar leken te liggen, eigenlijk allebei nodig zijn en elkaar aanvullen om een resultaat of verandering gerealiseerd te krijgen. In geval helpt het dus absoluut om te dromen over je wensen en doelen voor de toekomst en deze te vertalen in een plan voor het komende jaar. Daarmee zorg je dat je niet gaat breien als je eindresultaat een taart is en dat je acties gericht zijn naar jouw gewenste eindresultaat, dat je in je brein dan dus ook al hebt gerealiseerd!

Dus waar wacht je nog op! Door de nieuwe lockdown zitten velen van ons meer thuis dan we een week geleden nog dachten. Een mooi moment om eens te dromen, deze dromen te vertalen in plannen en die plannen concreet op papier te zetten.

Zelfs als jouw situatie onzeker is, mede door de lockdown, gaat het je zeker helpen om richting jouw gewenste resultaat te werken.

Dus veel plezier met dromen de komende dagen! En vergeet daarna vooral niet van de bank te komen en gerichte actie te ondernemen. Succes en fijne, inspiratievolle feestdagen!

Verwijzingen

Hicks, E. e. (2007). De wonderlijke kracht van bewuste intentie. Barchem: Uitgeverij Petiet.

Gerelateerde artikelen: