Krijg jij het ook regelmatig te horen? Dat goedbedoelde advies dat je iets moet ‘loslaten’. Het helpt je niet om ergens in te blijven hangen, dus laat het los! En vervolgens doe je je stinkende best om dit voor elkaar te krijgen. Want inderdaad, in gedachten blijven hangen die je niet helpen, dat gaat je niet verder helpen. Hoe harder je je best doet, hoe vaster die ongewenste gedachte zich lijkt te nestelen in je brein. Hoe frustrerend is dat!
Het moge duidelijk zijn: loslaten werkt dus niet. Waarom eigenlijk niet? En wat werkt dan wel? In deze blog gaan we in op de eerste vraag om in daarna in te kunnen gaat op wat wél werkt.
Waarom kan Willemijn haar werk niet loslaten?
Willemijn is een enthousiaste, goedlachse dame. Toen haar kinderen klein waren is ze parttime gaan werken op de klantenservice van een leuk bedrijf, waar ze een graag geziene collega is. Ze helpt mensen met plezier en deze baan is haar op het lijf geschreven. Toch merkt ze al diverse jaren dat er iets knaagt. Mensen helpen en gelukkig maken zit in haar bloed, maar ze zou dat graag anders willen inrichten. In de afgelopen jaren heeft ze diverse massage trainingen gevolgd in haar vrije tijd en het liefst zou ze haar eigen massage praktijk starten. Met dit idee speelt ze al een kleine 10 jaar, maar toch durft ze de stap niet te zetten.
Via familie en vrienden heeft ze een aantal vaste, terugkerende klanten die in de avonden langs komen voor een massage. Van alle kanten krijgt ze te horen dat ze goed is en dit verder moet gaan uitbouwen. En ondanks dat ze dit dolgraag wil, houdt iets haar tegen om die stap ook daadwerkelijk te zetten.
Hoewel ze haar werk nog steeds wel leuk vindt, merkt ze dat ze in een sleur terecht is gekomen die haar weinig energie geeft. Ze doet waar ze goed in is en stelt de waardering van haar collega’s en leidinggevende op prijs. Toch merkt ze dat ze al een tijdje aan het afstompen is en de gedachte dat ze meer wil laat haar niet meer los.
Hier actie op nemen vindt ze ontzettend moeilijk. Zodra ze mijmert over het uitbouwen van haar massage praktijk en afbouwen van haar werk, krijgt ze het benauwd. Hier is ze goed in, dat kun je toch niet zomaar loslaten? En als ze complimenten krijgt van haar klanten na een massage, komt het niet echt binnen. Wat als het niet lukt? Als er geen klanten komen? Waarom zouden mensen naar haar komen?
Waar komt Willemijns twijfel vandaan?
Ondertussen is haar oudste dochter uitgegroeid tot een zelfbewuste jonge vrouw die haar stappen in de wereld aan het zetten is. Het komende weekend is het zover. Dan gaat ze het huis uit om haar eigen leven op te bouwen. Samen zijn ze de dozen aan het inpakken met de spullen die over gaan en ’s avonds kijken ze voldaan naar het resultaat. Zeker voldaan, maar voor Willemijn ook met weemoed. Er breekt een nieuwe periode aan. Ze zal haar dochter moeten gaan loslaten.
Ze ziet in haar dochter het jeugdige enthousiasme dat ze zelf ook ooit had. De opwinding en anticipatie van een heel leven dat voor haar ligt en dat haar vraagt om er wat moois van te maken. En weer begint het bij haar te knagen. Wat is er met haar eigen gevoel van avontuur gebeurd? Waar is haar nieuwsgierigheid gebleven, de drive om een nieuw avontuur aan te gaan?
Terwijl ze ’s avonds met haar dochter met een kopje thee op de bank zit, luistert ze naar de plannen waarmee haar dochter aan de slag wil gaan. Heerlijk om het enthousiasme te horen. Er is geen twijfel te horen. Alleen vertrouwen.
Ze herkent dat rotsvaste vertrouwen uit haar eigen jeugd. In een cynische bui heeft ze de neiging om er de stempel ‘jeugdige overmoed’ op te plakken, maar een stemmetje in haar fluit haar terug. In die periode ging zij zelf veel meer met haar plannen aan de slag, meestal met succes. Maar inmiddels heeft ze in haar leven ook een aantal keren mogen ervaren wat er gebeurt als iets niet lukt. Haar rotsvaste vertrouwen is hiermee aardig afgebrokkeld.
Hoe kan Willemijn haar onzekerheid loslaten?
Met een schok realiseert ze zich dat dit haar tegenhoudt om haar dromen na te jagen. De angst dat het niet gaat lukken is terug te voeren op het afkalvende vertrouwen, dat helaas doorwerkt in haar zelfvertrouwen. Verlangend kijkt ze naar haar dochter. Hoe kan ze haar vertrouwen weer terugkrijgen en die onzekerheid loslaten?
‘Ik wil van mijn onzekerheid af’, besluit Willemijn. De weken hierop volgend is dit waar haar aandacht naar uit gaat: het loslaten van haar onzekerheid. Maar hoe meer ze er mee bezig is, hoe groter het onzekere gevoel lijkt te worden. Alle oefeningen, mantra’s en affirmaties ten spijt.
Na een aantal weken gaat ze met een vriendin naar het bos. Het is schitterend herfstweer. De zon schijnt en licht de gekleurde bladeren aan de bomen extra uit. Bij elke zucht wind loopt ze in een regen van bladeren die naar beneden dwarrelen.
“Wat maakt toch dat het voor de bomen zo gemakkelijk is om hun bladeren elk jaar weer los te laten”, vroeg Willemijn. “Als ik iets wil loslaten lijkt het wel alsof het steeds vaster komt te zitten”. “Bomen zijn niet bezig met loslaten”, antwoordt haar vriendin. “Ze doen gewoon wat nodig is om te overleven”.
Willemijn komt met een schok tot het besef dat ze inderdaad wel heel hard haar best aan het doen is om een gevoel los te laten. Het gaat helemaal niet vanzelf en zorgt zelfs voor meer frustratie. Iets willen loslaten lijkt helemaal niet te werken.
Waarom loslaten niet werkt
Daarmee heeft Willemijn de kern te pakken. Wat gebeurt er als je heel hard probeert om iets ‘los’ te laten? In jouw gedachten ben je continu bezig met hetgeen je wilt loslaten. Je blijft dus eigenlijk aandacht geven aan hetgeen waarvan je juist afscheid wilt nemen. En we weten allemaal: wat je aandacht geeft groeit. Ook als dat niet hetgeen is dat je wilt laten groeien.
Wanneer er continu aandacht wordt geschonken aan de onzekerheid waar Willemijn vanaf wil, bevestigt ze juist de neuropaden in haar brein die deze onzekerheid in stand houden. Maar als iets los willen laten dus niet werkt, wat werkt dan wel? Door datgene te vinden wat je in de plaats wilt krijgen van hetgeen je dus níet meer wilt. Want dan gaat je aandacht ergens anders naar toe en niet meer naar hetgeen je wilt loslaten.
"Het enige wat je wilt loslaten is het idee te moeten loslaten"
365 dagen succesvol
Voor Willemijn is dat snel gevonden. Ze wil niet haar onzekerheid loslaten, maar haar zelfverzekerdheid terug laten groeien. Door hier voortaan de aandacht aan te schenken merkt ze ook dat ze er heel anders naar gaat kijken. Ze gaat activiteiten opzoeken die haar uitdagen, maar die haar ook een goed gevoel geven. Voorheen was ze bezig met van haar onzekerheid afkomen. Nu schonk ze dit juist geen aandacht meer. Door telkens kleine verbeteringen te halen hield ze het haalbaar en kon ze telkens kleine successen vieren.
In 7 stappen ‘loslaten’
Dus wil jij een gevoel of gedachte loslaten? Met een beetje omdenken kom je een heel eind.
- Bepaal wat je los wilt laten. Zorg ervoor dat je helemaal helder krijgt waar je vanaf wilt. En ja, dat betekent inderdaad dat je hier juist weer even aandacht aan gaat besteden, maar dat is dan ook de laatste keer.
- Heb je helemaal helder waar je vanaf wilt? Buig het dan om naar wat je wél wilt. Wat wil je in de plaats voor hetgeen je wilt loslaten? In het geval van Willemijn is dat aardig duidelijk. Ze wil van haar onzekerheid of, dus dan lijkt het vrij logisch dat ze zelfverzekerder wil worden. Maar het kan ook zijn dat ze meer vertrouwen wil ervaren of zelfvertrouwen. Je ziet, er zijn diverse varianties mogelijk. Welke daarvan het beste past, dat kun jij alleen bepalen. Maar soms vraagt het aardig wat omdenken om erachter te komen waar je naartoe wilt in plaats van er vanaf.
- In deze fase mag je jouw creatieve brein aan het werk zetten. Wat gaat jou helpen om daar te komen waar je naar naartoe wilt? Ga lekker brainstormen in deze fase. In deze fase is niets te gek. Bedenk gewoon alles wat er in je opkomt en schrijf het op, ook als jouw saboterende stemmetje begint te sputteren. Het gaat hier alleen nog maar om het verkennen van de mogelijkheden. Keuzes maken doe je later wel. Neem hier een aantal dagen voor. Je zult zien dat het ‘broeden’ hierop soms voor onverwachte ideeën zorgt die niet meteen in het eerste ogenblik naar boven komen
- Nu is de fase aangebroken dat je keuzes gaat maken met welk idee of ideeën je aan de slag wilt gaan. Hoe kun je hiervan zo’n kleine stapjes maken dat ze vrij gemakkelijk te zetten zijn, zonder dat jouw saboterende brein aanslaat? Lees anders hiervoor maar eens de blogs terug over ‘tiny habits’. De links vind je onder deze blog terug.
- Het is tijd voor actie. Maak er een gewoonte van om dagelijks een kleine actie te doen die jou in de richting brengt waar je naartoe wilt.
- Elke keer als het je lukt om deze actie te doen, vergeet het dan niet te vieren! Want elk stapje zorgt ervoor dat je verder verwijderd raakt van het gevoel, de gedachte waar je vanaf wilt.
- Bouw regelmatig een moment in om eens terug te kijken. In het begin is dat misschien één keer per maand. Later liggen deze momenten wat verder uit elkaar. Kijk op deze momenten bewust terug waar je vanaf komt. Heerlijk om te zien hoe je het steeds meer hebt ‘losgelaten’.
Jouw brein aan het werk bij loslaten en transitie
Zet je hele brein in actie! De term ‘loslaten’ geeft je misschien de indruk dat je niets hoeft te doen. Dat is natuurlijk een kolfje naar de hand van ons brein. Maar het tegendeel is waar. Jouw hele brein moet juist actief betrokken worden. Niet in het loslaten, maar in het vastpakken van de nieuwe mindset die je aan het bouwen bent.
Bij elke transitie die je maakt, is het van belang dat je jouw hele brein aan het werk zet. Dat is precies wat Willemijn heeft gedaan door deze stappen te volgen en op verschillende manieren naar haar uitdaging te kijken. Want alleen als heel je brein meedoet, worden de relevante neuropaden in al onze systemen versterkt.
Wil je zelf eens kennismaken met dé breintool voor transitiecoaches die je hierbij helpt? Sluit dan eens aan bij een Sqribox Proeverij of plan een gratis proefles in.
Ook interessant om te lezen:
– Mindset: hoe start jij de dag? – deel 1
– Mindset: droom jouw succes, denk je succesvol – deel 2
– Van denken naar actie. Deel 1 – hoe doe je dat?
– Van denken naar actie. Deel 2 – hoe zit het met jouw motivatie?
– Van denken naar actie. Deel 3 – willen is één, maar kun je ook?
– Van denken naar actie. Deel 4 – wat triggert jou?